Grundreglerna i golf

Du har säkert fått höra att golf är en komplicerad sport som kräver ett lusläsande av regelböcker för att ens ta sig ut från tee. Faktum är dock att golf, precis som många andra sporter, innehåller mängder av regler men av vilka du faktiskt klarar dig fint bara genom att känna till de mest relevanta reglerna. Därmed inte sagt att regelboken är överdriven, tvärtom är alla regler viktiga men flertalet knyter an till andra.

Tycker du spontant att golfvärldens regelbok känns tuff att lära dig utantill bara för att få koll på vad som är giltigt och inte i sporten kan du med fördel ta del av den här artikeln där vi ger dig grundläggande tips. Se till att lära dig dessa och du kommer automatiskt få en god överblick av vad golf handlar om och dina chanser att lyckas – och inte diskvalificeras – på banan som nybörjare förbättras.

Det här med handicap

Golf baseras på ett handicapsystem där spelarens målsättning är att få ett så lågt resultat som möjligt på varje hål utifrån sitt handicap. En spelares handicap är ett slags värde som säger på vilken skicklighetsnivå spelaren ligger. Handicapsystemet är framtaget för att möjliggöra för olika duktiga spelare att tävla sinsemellan på snarlika villkor. På så vis är det fullt möjligt för en etablerad golfspelare att spela en runda med (och mot) en tämligen grön spelare.

I golf behöver du ha ett visst handicap för att vara berättigad att spela på den officiella banan. Normalt sett börjar du i Sverige på handicap 54 i samband med att du får ditt gröna kort, som utgör ditt certifikat för att spela, vilket du sedan ska försöka få ner till 36 så snabbt som möjligt. För att komma ner till 36 går du tillsammans med en slags ”fadder” som har under detta nämnda handicap.

Respekt, ansvar och gemenskap

Golf handlar om så mycket mer än bara klubba, boll och en fin sving – sporten innehåller en hel del saker som gör den unik och till något större än en vanlig sysselsättning. I golf handlar mycket om respekt gentemot andra spelare både på och utanför banan. Att visa hänsyn på banan är A och O, vilket bland annat görs tydligt i reglerna kring hur du bör gå din runda.

Oavsett om det är nio eller 18 hål som spelas ska rundan spelas i kvickt tempo där du även låter andra grupper som spelar snabbare få passera. Det är din plikt ute på banan att vara uppmärksam inte bara på ditt eget spel utan även dina medspelare. Omsorg ska även visas gentemot banan där du alltid ska kratta i ordning sandbunkern efter dig, lägga tillbaka torvor från klubbslag och reparera green från bollmärken.

Utslag från tee

Tee är utslagsplats ut mot hålet och här gäller det att du placerar din boll någonstans mellan de två tee-klossarna. Framför markeringen är inte tillåtet men du får stå bakom så länge det inte är mer än två klubblängder från tee-markeringarna. Du ska alltid visa dina medspelare hur din boll ser ut – byter du boll vid nästa utslag hör det till god ton att även informera om detta.

När det kommer till användningen av klubbor ute på banan är detta inte något regelboken komplicerar utan det är du själv som väljer vilken klubba du ska slå med. Vid större tävlingar brukar en caddie användas som en hjälpande hand när det kommer till att välja klubba inför olika slag och situationer. Spelar du på amatörnivå kan du eventuellt rådfråga en medspelare men tipset är att lära dig hantera dina klubbor baserat på ditt eget spel.

Flytta på bollen eller inte?

Det är inte tillåtet att förbättra ditt läge under spelet någonstans på banan, bollen ska spelas från den plats där den hamnat, exakt så som den ligger. Du får inte pressa ned växter för att göra det lättare för bollen att ta sig fram ur ett krångligt läge och du får inte flytta på naturliga föremål som hindrar bollens väg. På green däremot får du lyfta upp din boll och markera platsen mellan dina puttar.

Varför spela golf?

Fördelarna med golf är många men det som kanske ändå utmärker sig är det faktum att sporten genererar en gemensam upplevelse. Det här är verkligen en sport du kan få ut mycket mer av än bara själva spelet – golf är gemenskap i natur och härliga miljöer. Spela med vänner, din partner eller i affärslivet – det finns alltid tillfällen. Dessutom kan golf upplevas på så otroligt många och unika platser!

Previous Article
Next Article

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *