Golfens historia

Rötterna till dagens golf går ända tillbaka till 1400-talets Skottland. Fåraherdarna kom på ett spel när de hade en stund över. De använde sina herdestavar till att slå mot stenar och sikta på olika saker som de använde till mål. I början var det endast ett tidsfördriv, men utvecklades sedermera till en populär tävling om vem som kunde träffa ett kaninhål på längre avstånd. Skottarna kallade sporten för ”Goff” och började importera läderbollar från Holland.

Vissa säger att golfen, eller en form av golf, började spelas redan av romarna innan det spreds vidare, och holländarna skapade en form av spelet som spelas på isen med boll och klubba. De kallade detta för ”Coff” och spelet är nämnt i arkiv från 1360-talet. Sant eller inte? Det beror på vem man pratar med. Vi vet i alla fall att någon form av golf har funnits i många år.

Golfen sprids över världen

Det är svårt att säga exakt när golfen började spridas över världen och vilka länder som började med sporten eftersom vi inte vet säkert var golfen började utvecklas. De flesta säger dock att det började i Skottland. På 1800-talet i Storbritannien började sport- och fritidsaktiviteterna bli mer ovanliga på grund av olika saker, till exempel Napoleonkrigen. 1810 startade den första kvinnliga golfklubben, The Fish Wives från Musselburgh, som ligger väster om Edinburgh.

1829 startades en golfklubb i Indien, 30 år senare dyker det upp en klubb i Frankrike, 1888 kommer golfen även till USA och Sverige. Här kommer golfen under senare år bli mer och mer populär och få några av sina största och starkaste genomslag. Sporten har alltså spridits och man började spela på flera olika ställen i världen. Först kom som nämnt klubbarna och sedan började man även tävla i golf.

Den svenska golfhistorien

Den första golfbanan anläggs i Sverige 1888. Det var två bröder som gav tillstånd till en engelsk trädgårdsmästare att skapa en 6-håls golfbana i närheten av deras herrgård några mil utanför Jönköping. Bröderna lärde sig spela golf när de bodde i England i några år. Golfbanan som lades förlängdes några år senare till en 9-håls och det spelades sedan golf där fram till 1920-talet. Samtidigt som detta började det även spelas i Göteborg.

På Hisingen hade en engelsk präst samlat några landsmän och spelat på en 4-hålsbana. Det anlades 1894 en 9-hålsbana på Arendal där de mer förmögna göteborgarna hade sina lantställen. Efter detta började fler och fler golfbanor dyka upp och golfen blev mer populär. Viktor Setterberg, efter att ha skapat en bana, är med och bildar en golfsektion inom Göteborgs idrottsförbund år 1902, och därmed är den första svenska golfklubben skapad.

Reglerna i golf

De första reglerna som fortfarande finns bevarade i skrift är från 1744 då det hölls en tävling av ”The Honorable Company of Edinburgh Golfers”. Spelarna som deltog var inte bara från detta golfsällskap utan även från andra. De fastställde vad som gällde i 13 punkter för att undvika oklarheter. Reglerna togs över när ett nytt golfsällskap skapades 10 år senare. Mycket av vad som gällde då gäller även idag, endast vissa delar har ändrats.

Under de kommande hundra åren var reglerna ofta anpassade efter vilken bana man spelade på tills det bestämdes att St. Andrews skulle få huvudansvaret för alla regler. När det Amerikanska golfförbundet utvecklades använde de sig av lite annorlunda regler jämfört med dem i Europa. Det var inte förrän efter andra världskriget som det bestämdes att länderna skulle försöka komma överens om gemensamma regler. Idag är det R&A och USGA som har hand om regelverksamheten.

Golfbollen och golfklubbans historia

Det är svårt att säga exakt hur golfbollen och klubban såg ut i början. Det sägs att de var tillverkade av trä, men under åren efter utvecklats flera gånger och man har använt sig av olika material. Man provade att använda läderbollar, fjäderbollar och många fler innan den nuvarande golfbollen dök upp. Klubborna man först använde var av trä och utvecklades tillslut till dagens golfklubba. Här finns det mycket information att hitta och grotta i.

Sammanfattning

Från att vara ett tidsfördriv till fåraherdarna i Skottland till en av de mest spelade sporterna idag är golf en mycket trevlig sport, både i form av riktiga tävlingar och som hobby. Det finns golfklubbar och föreningar i många delar av världen, det är dock inte lika populärt överallt. USA sägs vara en av de länder där sporten är som mest populär. Förhoppningsvis har du nu fått en bättre bild om golfens historia efter denna artikel.

Previous Article
Next Article

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *