Allt om Golf

Svenskar har spelat golf i tider och det är något speciellt med denna sport – en frihet i sköna omgivningar som inte bara ger dig sportsligt utbyte utan även viss typ av avkoppling. Förr var myterna kring golf många, däribland att det skulle vara komplicerat och dyrt att ta sig från nybörjare till att faktiskt få bege sig ut på banan. Den här sajten kommer visa dig att det är helt annorlunda i nutidens golfvärld.

Idag välkomnar svenska golfklubbar spelare att bli medlemmar och du får ett förslag på lämplig kurs för att ta ditt så kallade ”gröna kort”. Ett hett tips är att sätta dig in i kursens innehåll. Hur lätt det blir i praktiken beror så klart på din talang och ditt engagemang, men följer du din tränares råd och läser din teori är det inte alls svårt att bli fullvärdig medlem med tillgång till hela banan.

Fördelarna med en klubb

Det finns idag möjligheter att ta grönt kort och få access till golfens värld utan att vara fast medlem i en klubb – ett smidigt alternativ för golfare på resande fot eller studenter. Fördelarna med att tillhöra en klubb är dock fler där du bland annat har tillgång till professionella tränare som kan följa din utveckling från nybörjare till mer erfaren spelare. Det finns även en gemenskap i golfklubbar som betyder mycket under resans gång.

När du är medlem i en golfklubb blir du inbjuden till att delta i olika arrangemang i samband med golfandet, men även på sidan om spelandet som präglas av en social gemenskap med diverse event. Blir du biten på golfandet är det smidigt att tillhöra en klubb då du kan spela tävlingar och spontant boka en lektion med klubbens PRO för att finslipa svingen. Vi hjälper gärna till att tipsa om klubbar i din region!

Följ de stora tävlingarna

Precis som andra idrotter och sporter har också golfen en rimligt stor verksamhet på tävlingsnivå. Begreppet ”Tour” används för att beskriva den typ av organisation som på ett eller annat sätt organiserar tävlingar där professionella golfare bjuds in. PGA-touren (herrar) och LPGA-touren (damer) är kanske de allra mest kända tävlingarna i golfkretsar och spelas i USA. Det finns även en tour i Europa och vinsterna på tourerna är stora – i vissa fall flera miljoner kronor.

I den svenska golfen är det inte många event som räknas till de stora på den internationella scenen, men Nordea Tour håller sig högt då den är en del av Challenge Tour, vilken tar spelare vidare till Europatouren. Annars finns det tre tävlingsnivåer i Sverige; Swedish Golf Tour (arrangeras av Svenska Golfförbundet), Future Series och andra mindre tävlingar som inkluderar prispengar. Finspångs GK är klubben som lockar med högsta vinstpott detta år; 153 000 kronor.

Bli en bättre golfare på egen hand

Övning ger färdighet heter det – och i golf är det ett sant faktum. Du bör ha en professionell tränare vid din sida som kan korrigera och hjälpa dig i din utveckling, men du bör träna på egen hand. Det finns många möjligheter att träna i golfsporten och allt handlar inte enbart om att svinga klubban för att nå längsta målet. Andra träningsinslag är också viktigt för att ta dig från nybörjare till riktigt bra golfspelare.

I golf kan du faktiskt göra många saker helt på egen hand mellan rundorna ute på banan. De flesta golfbanor erbjuder olika platser på golfområdet för att träna så som range för att öva utslag, green för att förbättra närspelet och kortare träningsbanor. Att köra lite styrka och kondition är en bra idé och något du kan fokusera på under vinterhalvåret då rundorna blir färre – åtminstone på svensk mark.

Därför ska du börja spela golf

Att spela golf är en frihetskänsla där du får möjlighet att utöva en sport i en avkopplande miljö helt bortom stökiga miljöer. Inom golfens värld finns en längre lista på ”vett och etikett” med stort fokus på respekt för andra spelare. Som medlem i en golfklubb blir du automatiskt en del av en större gemenskap, vilken du snabbt kommer känna av. En slags ”vi-känsla” där du också har tillgång till tävlingar och andra trevliga arrangemang.

Hur börjar jag spela?

Om du är sugen på att börja spela golf bör du ta kontakt med din lokala golfklubb för närmare information kring kurser och upplägg. Därefter gäller det att hitta alternativ till utrustning – förslagsvis försöka få låna av någon till kursens första lektioner. Du kommer nämligen inledningsvis inte behöva en hel uppsättning golfklubbor. Att sätta igång med golfen redan under våren är ett hett tips för att ta till vara på alla varma golfdagar under sommaren!

Next Article

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *