Bästa golfturneringarna i världen

Golf spelas i hela världen och både på amatörnivå och proffsnivå. Oavsett vilken nivå som spelare är på brukar det finnas ett stort intresse att följa golfturneringarna när de visas på TV eller genom att logga in och kolla på dem live via datorn. Några som särskilt drar publik brukar vara de största och mest prestigefyllda tävlingarna i både USA och Europa, de två ledande kontinenterna för just golf och stora turneringar.

De största och bästa turneringarna som drar mest spelare är de så kallade majors, vilket är PGA Championship, The British Open, The U.S Open och The Masters. Det är dessa turneringar som samtliga professionella herrspelare strävar efter att få delta i och att vinna. Att vinna samtliga fyra turneringar kallas för att vinna en Grand Slam. Det är något som aldrig har hänt i modern tid med dessa fyra tävlingar.

The Masters

The Masters, eller Masters som det bara kallas, har spelats sedan år 1934 på den välkända golfbanan Augusta National Golf Club. Det är en golfbana känd för sin svårighet men också för sin vackra design och natur med azaleor, höga tallar och strategiska dammar. Tävlingen går av stapeln första veckan i april och den hålls över fyra dagar där det spelas 72 hål om dagen med ett av de mest begränsade deltagarantalet inom proffsgolf.

Golfklubben grundades av amatören Bobby Jones. Han blev aldrig ett proffs men hade en dröm om att bygga en golfbana som höll för stora och mäktiga turneringar för golf. Bobbys namn och hans prestigefyllda vinst av dåtidens Grand Slam bidrog till att de bästa spelarna i världen ville spela på Augusta och få dra på sig den gröna kavajen som delas ut till varje års vinnare av The Masters.

The U.S. Open

The U.S.Open är den andra av de fyra majors och redan år 1895 gick startskottet för denna turnering. Den arrangeras av olika klubbar till skillnad från The Master där konceptet inte fungerar på samma sätt. U.S.Open är rigorös och banan kontrolleras under två till tre år med banhållning och annat innan klubben godkänns som värd för turneringen. Från början spelades den på en niohålsbana, 36 hål och avgjordes på en dag.

Sedan år 1898 har turneringen dock spelats över 72 hål och på en 18-håls golfbana. Den anlitas av USGA, the United States Golf Association i mitten av juni varje år och finaldagen spelas alltid den tredje söndagen i juni, som i USA är farsdag. Även om det är olika klubbar så är målet alltid att välja en bana som kräver sin spelare både vad gäller fairwayspel och spel på green.

The Brittish Open

The British Open heter egentligen The Open Championship men kallas vanligen enbart för The Open. Det är världens absolut äldsta tävling och turnering i golf. Denna golftävling spelas alltid på en linksbana, men även om det är olika banor så är det alltid The Royal and Ancient Club of St Andrews som står som huvudarrangör till turneringen. Första gången den gick av stapel var dock på Prestwick år 1860.

Spelare från hela världen kan kvalificera sig till denna tävling och tidigare Open-vinnare är direktkvalificerade. Sedan finns det en rad olika tävlingar som ger tillträde till att delta, bland annat blir de 10 bästa spelarna från årets U.S. Open inbjudna. Dessutom pågår det förkval där 48 stycken blir berättigade att delta utöver alla direktkvalificeringar. Det är hela 29 olika kategorier som ger en biljett in till denna prestigefyllda tävling.

The PGA Championship

PGA Championship är den fjärde och sista majorn och den går alltid av stapel i augusti. Första tävlingen hölls av Siwanoy Country Club i New York år 1916. Den var först en matchtävling men blev år 1958 en slagspelstävling som anordnas av Professional Golfers Association of America och är den sista turneringen som spelas under året. Denna turnering räknas inte vara lika prestigefylld som de andra. Från och med 2019 kommer tävling att flyttas till majmånad.

Tiger Slam

Som vi nämnde inledningsvis så har ingen i modern tid vunnit en Grand Slam, men år 1930 vann amatören Bobby Jones både brittiska och amerikanska amatörmästerskapen, The British Open och U.S. Open. Däremot har Tiger Woods vunnit tre tävlingar i rad år 2000 (The British Open, The U.S. Open och The PGA Championship) och år 2001 (The USA Open), vilket döptes till Tiger Slam eftersom ingen lyckats med denna bedrift tidigare.

Previous Article
Next Article

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *