Golf i Sverige

Redan på 1800-talet började man spela golf i Sverige under organiserade regler. Runt 1888 anlades den första golfbanan och den låg på den plats där Ryfors GK huserar idag. Den ursprungliga banan finns inte kvar utan har designats om. Sveriges äldsta golf, Göteborgs GK, har däremot kvar den ursprungliga banan från 1902. År 1904 bildades Sveriges officiella golfförening, Svenska Golfförbundet, vilket fortfarande är verksamt idag och som ansvarar för klubbar, regler och tävlingar, med mera.

Man kan tänka sig att det var en golfspelare som skulle föra golfen framåt men det var faktiskt den gamla ishockeyspelaren Sven Tumba som omkring år 1970 började jobba med att sprida golfen i Sverige. Från att ha varit en sport som de mer beställda i samhället ägnade sig åt, började den spridas till gemene man, och det tog verkligen fart på 80- och 90-talet, då något som kom att kallas det svenska undret skapades.

Det svenska undret

Även om Sverige har haft en del bra spelare tidigare så blev det en stor vändning 1988 då svenska Liselotte Neumann vann damernas US Open och det blev inledningen till en rad år med stora framgångar för Sverige internationellt sett, både på damsidan och herrsidan. Förutom Liselott kom vår mest kända kvinnliga golfspelare fram, Annika Sörenstam. Hon var dominant på damtouren under sina aktiva år och spelade även en tävling med herrproffsen på USA touren.

Men även på herrsidan dök det upp talanger och två av de mest kända under 80- och 90-talet var Jesper Parnevik och Per-Ulrik Johansson som skördade stora framgångar på den internationella golfscenen. Dock har ingen av dem vunnit en major, och rent krasst har nog den svenska damsidan producerat mest internationellt framgångsrika golfspelare som Annika och Liselott förstås, men även Helen Alfredsson, Sophie Hjort, Charlotta Sörenstam och Catrin Nilsmark med flera.

Från motvind till medvind

2008 märktes det en stor skillnad inom golfen som under flera år varit på uppåtgående vad gällde ekonomi och medlemsantal. Nu började det märkas en minskning av intresse, medlemsantal, bristande ekonomi och golfen jobbade helt klart i motvind. Detta trots att Sveriges internationella framgångar fortsatte med att bland annat Anna Nordqvist vann LPGA Championship i USA 2009. Men med långa köer och dyra medlemsavgifter kändes golfen återigen som en rikemanssport.

Det som kom att förändra en hel del var bland annat införandet av postorderklubbar som de kallades. Där man som golfspelare kunde vara medlem i en klubb uppe i Norrland med billigt medlemskap, och inga köer för att sedan kunna få tillträde genom green fee på klubbar i sin egen omgivning. Även de så kallade Pay and Play-banorna, ofta 9-hålsbanor eller korthålsbanor, ökade tillgängligheten för att kunna spela golf.

Svenska tävlingar

I Sverige håller många klubbar sina egna tävlingar på klubbnivå eller i alla fall lokalt. Men Sverige har ett par lite större tävlingar där, om de kan pressa in det, en del av de svenska proffsen väljer att delta. Scandinavian Masters för herrar är en tävling av internationella mått och den brukar gå av stapeln i juli/augusti. När det gäller damsidan så spelas HP Open i slutet av sommaren.

Ska man som professionell spelare kunna utvecklas krävs det dock att man spelar på de internationella tourerna. Europa har en och det är oftast här som de svenska spelarna börjar för att sedan försöka ta sig till den amerikanska touren. De flesta av våra riktigt stora spelare har gjort sig ett namn på just den amerikanska touren och där har de tack vare sina framgångar lyckats behålla sitt tourkort i många år.

Dagens golfare

Den mest kända idag är Henrik Stenson och han är även den enda manliga spelare som lyckats vinna en major. År 2016 kunde han under en rafflande golfrunda vinna British Open och blev därmed historisk. Han har även ett gott anseende på amerikanska touren och räknas som en av de bästa järnspelarna. Alex Norén och Jonas Blixt är även spelare som visat framfötterna men som ännu väntar på sina första PGA-vinster.

Internationella förebilder

Precis som i alla sporter så söker spelare förebilder och det har funnits en hel del internationella spelare som varit idoler för många beroende på när de spelade. Arnold Palmer och Jack Nickolaus är två stora namn. Men den som haft mest inverkan och påverkan i nutid är trots allt Tiger Woods som var helt outstanding innan han började bli skadedrabbad. Han räknas idag som den största genom tiderna.

Previous Article
Next Article

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *